lördag 24 november 2012

Om Cyrano!


Cyrano made in Geta


Vilken debut i åländskt teaterliv! En fullsatt sal med teaerintresserade i Sjöfartsmuseet har på lördagen kommit för att se Nicklas Lantz, som numera bor i Geta, framför sin version av Edmond Rostands klassiska komedi Cyrano de Bergerac.

Recension av Petra Johansson Pirholt. 19 november 2012
Läs hela recensionen  i Nya Åland nätupplaga här 


 

En fantastisk enmansföreställning 

Vad: Cyrano. En bearbetning av tragedin Cyrano de Bergerac av Edmond Rostand.
Var: Ålands Sjöfartsmuseum.
När: 17 november kl 19:00.
Vem: Nicklas Lantz
Manus och bearbetning: Nicklas Lantz

Uppe i Geta har skådespelaren Nicklas Lantz suttit och filat och bearbetat versdramat Cyrano de Bergerac av

Edmond Rostand. Cyrano levde på 1600-talet och försörjde sig som militär och författare. Han skrev både tragedier, komedier och romaner. Men för eftervärlden är han förmodligen mest känd för vad andra skrivit om honom. Nicklas Lantz har gjort ett stort arbete med att förkorta och omarbeta Rostands ursprungligt stora manus. Nu framförd i en enda akt. Platsen är Sjöfartsmuseet i Mariehamn.

Intill en bastant fartygsmast från en fullriggare och med fyra granna galjonsfigurer hängande på väggarna pågår föreställningen. En liten scen med ett vitt skynke som fondvägg. Allt belyst av en enda spotlight. Scenografin fungerar utmärkt till karaktärerna i dramat. Nicklas uppsättning tar avstampet i commedia dell artens gycklar- och narrspel och han interagerar magnifikt med publiken. Som Cyrano bär han vit skjorta, vitt sminkat ansikte och en röd lösnäsa.

En bitterljuv sysselsättning
Föreställningen drivs fram genom att Nicklas läser Cyranos kärleksbrev som han skrivit til sin älskade Roxane. Brev som hon tror att är skrivna av hennes kärlek Christian. Det är en bitterljuv sysselsättning och den upptar Cyranos liv helt och hållet.
För Cyrano är det otänkbart att bli älskad av Roxane eftersom han har så stor och ful näsa. Det är det yttre som räknas och inte känslor och karaktärer. Det är en visshet som Cyrano plågades av hela livet. En sanning som står sig än idag. I vår tid med dramadokumentärer och såpoperor där utseendet spelar största rollen bekräftar Edmonds Cyrano denna mänskliga svaghet.

En del av dramats händelser utspelas i hamnmiljöer och då kommer ju fartygsmasten väl till pass. En av de mest häftigaste scenerna är också den då Cyrano med fart svingar sig upp och ner i masten. Hoppar fram till förtöjningspollaren intill och där fäktas för brinnande livet. Nicklas Lantz imponerade verkligen. Vi i publiken håller andan och hoppas att allt ska gå väl. Effektfullt är också Nicklas trumslag för att skapa ljudet av kanonsalvor.

Christian förstår dock så småningom att Cyrano är kär i Roxane. Så dör Christian i kriget mellan Frankrike och Spanien. Innan har Cyrano skrivit hans avskedsbrev, men som Roxane aldrig fått höra. Dramat slutar med att Cyrano innan han dör läser detta brev – utantill – för Roxane och i det ögonblicket förstår Roxane att hon älskar Cyrano.

Nicklas lantz gör en fantastisk enmansföreställning. Bra manus, härligt kontrollerat spel och gudomligt bra kontakt med publiken. Den ser man gärna i repris.

Eivor Lindström/Ålandstidningen 19 november 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar