fredag 21 oktober 2016

Doktor Glas

"Det som sker i Hjalmar Söderbergs värld sker också i min – eller kunde kanske ske – eller borde kanske ske – eller sker gudskelov inte. Söderberg har en skepsis som tilltalar en modern människa, där finns alltid en aning om det rakt motsatta i det som sker – sorgen i glädjen – och tvärtom – lyckan i olyckan. Detta tvärtom som finns hos honom upplever jag som sanning. Utan falskt djupsinne undersöker han mitt jag och sitt eget jag och alla andras. Han är en djupt moralisk författare med stor förståelse för de villkor som gäller för ett vanligt liv: dessa pengar som aldrig räcker till och dessa drömmar som aldrig kan bli verklighet och denna moral som man alltid måste pruta på. Men man är den man är på gott och ont. Och så detta språk! Denna svenska, så ren och avklarnad, så enkel och ändå så full av undermening."

/Allan Edwall 1993

 

Lyssna på intervju med Nicklas Lantz om Doktor Glas i Ålands Radio här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar