onsdag 7 oktober 2015

OPHELIA

OPHELIA
Teaterperformance i fyra bilder.
I 2 år har jag spelat min egen bearbetning av
William Shakespeare´s Hamlet.
Jag har tolkat och spelat Ophelia ungefär som man brukar göra: En ung, olyckligt kär flicka som förlorar sin far och sin bror och blir sviken av sin älskade prins. Inget fel i det, i och för sig, men en sak hände som väckte min nyfikenhet. Jag hade spelat Hamlet i en skola och ett par dagar efteråt fick jag ett mejl från en av lärarna. Det löd i korta drag så här: ”Tack för en fin föreställning. Barnen leker Hamlet på rasten och killarna slåss om vem som ska vara Ophelia.”

Jag vet ju inte vad de såg, som väckte deras nyfikenhet, men kanske var det att jag som kille spelade en ”tjejroll”? Eller greps de av det sorgliga öde som drabbar Ophelia? Eller var det helt enkelt bara så att det var kul att spela galen? Nå, mina tankar väcktes i alla fall. Ungefär samtidigt kom snacket hemma vid köksbordet att handla mycket om manligt och kvinnligt, identitet och normer.

Jag sökte och fick stipendier för att fördjupa mig i Opheliarollen och tillsammans med Jenny Lantz växte ett manus fram. Ett manus som nu är orsak till att ni sitter här och väntar på att ljuset ska gå ner. Ur mörkret ska sen sakta tona fram en skådespelare som har något att berätta om Ophelia. Om män och kvinnor. Om traditioner och om normer. Om liv och död. Om teater och verklighet.

Berättandet sker okronologiskt och byter hela tiden perspektiv. Vad som blir kvar, vet jag inte. Kärnan i föreställningen blir nog helt olika beroende på vem du är. Själv vet jag ingenting. Jag har inga svar. Bara frågor.

/Nicklas

__________________________
Ophelia är en teaterperformance i fyra bilder som passar för vuxna och ungdomar. Det är en föreställning som ifrågasätter traditionella könsroller och könsidentitet, som sätter tankarna i rullning och ställer frågor om manligt och kvinnligt. Föreställningen kräver ett mörkt rum och tillgång till el.


För mer information om föreställningen mejla info(at)ofelia.ax.


Läs Nyans recension av Ophelia här.

Läs Ålandstidningens recension av Ophelia här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar