tisdag 10 oktober 2017

MonumentFler bilder finns längre ner.


Monument för hållbarhet och identitet

En workshop där du med din egen kreativitet som verktyg fått arbeta med frågor om inre och yttre identitet.
Vem är jag? Vem föddes jag till och vad har format mig till den jag är idag? Från vårt första andetag formas vi av vår familj, vår omgivning, vår kulturella och etniska bakgrund och uppväxt. Vi påverkas av dem vi omger oss med, vår skoltid och våra intressen.
Var dag förhåller vi oss till oss själva, varandra och vår omvärld. Vi spelar olika roller i olika tider i livet. Vi tar på oss olika roller beroende på sammanhang. Har jag kanske en bild av mig själv och en bild av hur jag tror att andra ser mig? Sökandet efter vår kärna och hur den speglar sig i våra livsroller.

Hur uppfattar jag min roll i dagens Åland? I Finland? I Sverige? I Norden? Vad definierar mig? Vilka färger hittar jag när jag vänder blicken inåt? Vilka känslor? Vilka former?

Våra workshops blev en resa. En inre resa med en yttre manifestation. Ett pussel av identiteter som byggts ihop till ett lapptäcke. Alla är unika, men samverkar och bildar något större, en gemensam enhet. Vi ser bilden av den egna identiteten i förhållande till gruppsamhörighet. Olika generationer, olika hantverk och traditioner, erfarenheter och upplevelser.

Under två dagar har vi arbetat med olika textila tekniker och uttryck. Vi har utgått från en textil yta med bestämda mått och låtit våra självporträtt växa fram med skinn, tyg, tråd, pärlor, knappar och diverse "skrot".
Fokus har legat på återanvändning. Materialet är ihopsamlat i samarbete med Emmaus Åland, 2:a och 3:e hands material, eller räddat från soporna.

För workshops stod Jenny Holmlund, konceptuell konstnär/designer med slogan "Hand made upcycled with attitude" och Jenny Lantz, broderande punkestet med pärlor, knappar och franska knutar på hjärnan. Representanter för resor åt motsatt håll. Från finlandssvensk och österbottnisk landsbygd till svensk storstad och från svensk storstad till åländsk landsbygd, Spännande resor både till det yttre och inre och som sammankopplar det svenska med det finska på båda håll.


Utställningen finns i NIPÅs lokalen oktober ut.
Läs mer om workshops och projektet här.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar