tisdag 11 december 2018

Hemlagad sylt



Enkelt. Uppskattat. Och så underbart gott.
En sötsyrlig julklapp med fin etikett.


Du behöver: En återbrukad, steriliserad burk, frukt eller bär, socker eller något annat sött och en kastrull att laga till sylten i.

Sterilisera burken; Både konserveringsburkar och andra glasburkar med metallock går bra att använda. Häll kokande vatten ända upp i burken och även på insidan av locket, eller lägg burk och lock separat i en kastrull med kokande vatten i en minut.

Koka ihop socker och frukt efter smak. 5 dl socker till 1 kg frukt kan vara ett bra mått, men det går bra att ta mindre för en syrligare sylt och mer för en sötare. Äppelmos kokar jag alltid helt utan extra socker. Den blir söt och god ändå. Den som vill byta ut socker mot någon hälsosammare sötning kan ta kokossocker, agavesirap eller riktigt finhackade dadlar. Kokningstiden varierar beroende på innehåll. Frukten ska vara helt sönderkokt och mosig och blandad med sockret. Sylt med dadlar behöver lite längre koktid än sylt med socker.

Fyll sylten i burken medan den fortfarande är riktigt het, och sätt på locket direkt. Då konserveras sylten helt naturligt och inget konserveringsmedel behövs. Den som vill vara extra säker på att burken håller länge kan ställa den stängda burken med locket åtskruvat i en kastrull med sjudande vatten i en halvtimme. Nu håller sig sylten nästan hur länge som helst, men öppnad burk förvaras i kylskåp!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar