tisdag 11 december 2018

Surkål och andra mjölksyrade grönsaker



Surkål och andra mjölksyrade grönsaker. 
Av olika recept på mjölksyrning är det här reseptet jag fick av min vän Mary i Norge det allra godaste tycker jag. Och dessutom det enklaste.



Börja med en ren glasburk.
Konservburkar med gummipackning är bäst, men burkar med metallock funkar också bra. De ska helst rymma en halvliter eller mer.

Häll i en dryg matsked havssalt utan tillsatser på botten av burken.
Fyll upp burken med grönsaker i bitar, skivor, eller strimlor.
Bäst funkar grönsaker med tuggmotstånd. Sallad och andra mjuka grönsaker blir lätt mosiga. Jag tycker bäst om vitkål, gurka, morot och rödbeta. Oftast har jag i en bit ingefära och en färsk chili för att få lite hetta.
Fyll upp med ljummet avklorerat vatten ända upp.
Klor tillsätts ofta i dricksvattnet för att det funkar bakteriedödande, och dödar också mjölksyrebakterierna vi vill ha. Koka upp vattnet och låt det svaln innan du häller det över grönsakerna, eller ställ en kanna vatten ute i rumstemperatur över natten. Då dunstar kloret.

Stäng burken.
Vänd den upp och ner några gånger för att lösa upp saltet i vattnet och ställ sen burken på en varm plats i ett dygn eller två. I närheten av en värmekälla som vedspis, ett element, eller nån annanstans det är varmt funkar bra. Det ska inte vara hett, bara varmt. Ställ sen burken att göra resten av jobbet i fred någonstans där det är något varmare än rumstemperatur. På en hylla nära taket (värme stiger, det är varmare ju högre upp du kommer) eller ovanpå kylskåpet till exempel.

Ät och njut!
Efter sisådär tre veckor är burken redo att öppnas och avnjutas. Tiden kan variera, men när det ligger ett lager vitt "pulver" på botten på insidan av burken är grönsakerna härligt mjölksyrade och klara att ätas. Burken kan stå nästan i evigheter i rumstemperatur och smaken blir bara bättre efter en tids lagring. Öppnad burk förvaras i kylskåp.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar